Lasagne...
9 lasagneplattor (3 per lager)
Köttfärssås:
- 1-2 gula lökar
- 1 msk matfett
- 400 g köttfärs
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 grönsaks- eller köttbuljongtärning
- 1 tsk basilika
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ev. Chili Explosion som ja skrivit här om innan=)...
Ostsås:
- 4 msk vetemjöl
- 7 dl mjölk
- 2 dl (ca 70g) riven ost
- salt
Garnering:
- 1 dl (ca 30 g) riven ost
Gör så här:
Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med matfett. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas några varv på kryddkvarnen chili explosion.
Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.
När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar.
Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter.
Kladdkakemuffins...
Tillagning
125g smält smör (avsvalnat)
2dl socker
1 1/2dl vetemjöl
3msk kakao
1msk vaniljsocker
2 ägg
blanda allt i en bunke, rör med smöret sist, grädda i ugn i ca200 grader, i en form i ca 15 min. Går även bra at göra i mufinsformar, då något kortare gräddningstid.
Matlåde tips...
(ca 2 portioner)
1 paket bacon
5 stora champinjoner
½ broccolihuvud
4 dl matlagningsgrädde
½ dl riven ost
½ msk köttbuljong
2 vitlöksklyftor
Salt & svartpeppar
Gör såhär:
Skär baconet och broccolin i små bitar.
Skiva champinjonerna.
Hetta upp en stekpanna utan fett och stek baconet.
Lägg i broccolin och häll på ca ½ dl vatten.
Låt alltsammans puttra några minuter tills det mesta av vattnet kokat bort och broccolin mjuknat något.
Lägg i champinjonerna och pressa i vitlöken.
Låt fräsa nån minut.
Dra ned värmen och häll på grädde och köttbuljong.
Rör i osten och rör tills den smält.
Smaka av med svartpeppar och ev lite salt.

Kantarell pizza med Västenbottenost...
200 g riven västenbottenost
300 g kantareller
4 st mandelpotatisar
Fin hackad gräslök
smör
Gör så här:
1: Värm ugnen till 200 grader.
2: Strö den rivna osten på tortillabröden.
3: Hyvla mandelpotatisentunt med en osthyvel, fördela på tortillabröden, grädda i cirka 15 min.
4: Under tiden- stek kantarellerna i smör.
5: Lägg på kantarellerna på tortillabrödet och strö över hackad gräslök.

Söndags Frukost...
2 ägg
Broccoli
Blomkål
Smör
Salt
Papper
Koka broccolin och blomkålen i vatten med salt, vispa ihop båda äggen med en gaffel i en skål, häll sedan i broccolin och blomkålen, vänd sedan i allt i denna varma pannan med smör, stek på båda sidorna tills de bli gyllen brunt...

Matsedel...
Tis : Tagliatelle med bacon- & broccolisås
Ons: Lasagne
Tors: Lax & Pasta panna
Fre: MIddag i ulllared & massa shopping=)
Som vanligt så serverar ja detta med en god sallad varje dag, denna vecka blir all middag i matlåda eftersom min sambo jobbar eftermiddag...
Latdag...

90 gram hawaii hamburgare med hälften av varje och boston gurka, sen drack ja pucko till...
Sallad...
Ja gör en liten sallad till varje måltid, tycker maten blir mycket godare då...
Så när de blir att göra matlåda till jobbet så gör ja en liten matlåda till salladen också=)....
Matlåde tips...
Det här behöver du :
1 ring falukorv (Scan Deli mager)
½ dl sweet chilisås
1 finhackat liten chilifrukt
2 msk ketchup
1 msk bostongurka
1 dl grädde
4 skivor mager ost
Salt & Peppar
GÖR SÅHÄR :
Lägg falukorven i en ugnsfast form. Blanda ihop chilisåsen, ketchup, chilifrukten, bostongurka, vatten & salt & peppar i en liten skål, rör ihop och häll över falukorven som du skär snitt i. Fördela ostskivorna över korven och grädda ca 40 min 200grader. Servera med hemmagjort
potatismos....
Nästa gång ja gör detta så ska ja göra så att de blir lite mer sås av de, men annars är de super gott å enkelt=)...

Potatismos...
Ja kokar potatisen tills den blir mjuk, sen tar ja en gaffel och mosar lite försiktigt, häll i en klick med smör, en skvätt mjölk, krydda med vitpeppar och lite socker, inte för mycket socker för då blir de söt å de är vi inte ute efter...Sen tar ja gaffeln igen och mosar runt allt, eftersom ja vill ha lite klumpar i mitt mos så använder
ja gaffel, annars går de lika bra med elvispen...Men ja vill inte att mitt mos ska bli som pyre, de är inte gott...
Svårare än så är de inte=) Hoppas de ska smaka=)...
Lite ändring...
Såsen:
De som blir när man har stekt köttet gör ja såsen av, när köttet är stekt så hakar ja en lök å häller i den i stekpannan sen hällde ja även i en liten burk med champinjoner, sen låter ja de steka en stund och sedan häller ja i lite mjöl så att såsen inte ska bli allt för lös, och rör om, sedan kommer grädden ta så mycket ni tror att de går åt, sedan tar ja en halv köttbuljong tärning, någon droppe soja för att få färg och lite sambal oelek, inte för mycket bara då blir de alldeles för stark...Sedan serverar ja de med köttet och potatisen...

Tagliatelle & köttfärsås...
Idag är de gul paprika i, men ja brukar ha röd för att de ska bli lite färg också men i affären idag så va de bara dom gula som va fina.....
3 personer
3 port tagliatelle
5oo g blandfärs
1 paprika, valfri färg
2 dl grädde
1 gul lök
1 burk champinjoner
ketchup
salt
peppar
vitlök
Hacka löken och häll i lök och champinjoner i stek pannan och stek tills de blir lite gyllen brunt,
häll i färsen och krydda med salt, peppar och vitlök, stek tills de ser bra ut, häll sedan i den hakade paprikan och sedan i grädde,
klicka i lite ketchup, låt små putra en minut, servera med tagliatelle och majs...Enkelt & gott...

Matsedel v 43...
Tis: Torsk, äggsås & potatis
Ons: Sweet chili Falu & hemma gjort mos
Tors: Kött, potatis & sås
Fre: Kantarell pizza med västenbotten ost
Sen som vanligt så gör ja ju sallad till,men de varierar ju ifårn varje måltid....
Myskväll...
Detta blev lagom till 4 portioner!
200 g blockchoklad
2 dl mellangrädde (vispbar)
3 äggulor
Smält chokladen i ett vattenbad, och rör ned äggulorna en i taget. Rör om ordentligt! När chokladsmeten blivit glansig och fin ställ den åt sidan så den svalnar.
Vispa grädden. När chokladsmeten är kall, rör då ned den i grädden. Rör om, ha upp i portionsglas och ställ dem i kylen i minst en timme. Tag fram ca tio minuter innan servering!
Sen toppade jag med lite vispad grädde över...Super gott...

Tacogratäng...
700 g Blandfärs
2 kilo potatis gratäng, färdig
Riven ost så mycket ni sj vill
Halv burk med tacosås
En påse taco krydda
Stek färsen och krrydda med kryddan, häll sedan på tacosåsen och sätt ugnen på 225 grader, blanda sedan köttfärs och potatis gratäng i en stor form, strö sedan på osten och in i ugnen i 25 min...Jätte gott verkligen=)..
Servera med en god sallad, ja hade gurka, sallad, ananas och tomat i....
Falukorv sweet and sour...
500 g falukorv
En burk sweet and sour
Ärtor och Majs frysta, två nävar
Salt
peppar
Ris

Fruktsallad...
Gjorde en liten fruktsallad på frukt som fanns hemma.....
2 kiwi
1 banan
1 apelsin
4 ringar ananas
Sen skiva jag bara och blanda de i en skål, jätte gott och enkelt....
Potatisbullar, bacon & lingon...
Ta moset som blev kvar från gårdagen (jag hade ca 1l potatismos) och rör ner tre ägg. Rör ner ca 3 dl mjöl och blanda väl. Blandningen ska bli i konsistens som mellan en sockerkakssmet och en kakdeg, dvs ganska fast. Salta och peppra lite extra.
Hetta upp smör i en stekpanna och klicka ut smeten i pannan. Forma till snygga potatisbullar. Stek ca 3 min på varje sida. Servera tillsammans med bacon/fläsk och lingonsylt.

Alexanders kycklinggryta...

Bilden tagen av: Alexander Blomqvist...
Två kyckling fileer
En påse wok grönsaker
Salt
soja
peppar
Hot chili sås
3 dl grädde
Stek kycklingen, krydda med salt och peppar, häll i lite chili sås efter smak låt de steka lite till. Häll i påsen med wok grönsaker och lått de steka en stund, häll sedan i grädden och sojan, servera sedan med ris och en god sallad...
Jätte gott å enkelt...Verkligen värt att testa...
Pasta basilico..
Jag testade den här till köttfärsfrestelsen jag gjorde igår, och den va verkligen jätte god att ha till, de står även att man kan ha den till pasta,risrätter och dressingar, ja kan tänka mig att den är jätte god att krydda en gressing med..Denna rekommenderar jag verkligen...

Matsedel v 42...
Tis: Pastagratäng med köttfärs & rivna morötter
Ons: Hemma gjorda biffar potatis & ingon
Tors: Falukorv sweet and sour
Fre: Tacogratäng & sallad
Lör: Middag hos Alexanders mormor och morfar
Sön : Middag hos Alexanders mormor och morfar
Chokladbollar...
100 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vanillinsocker
2 msk kallt kaffe
Arbeta samman alla ingredienser till en deg. Forma små bollar, rulla dem i pärlsocker eller något roligt strösel.
Ställ dom för att stellna i kylen...

Min blogg...
www.myzjojo.blogg.se
Spaghetti Vesuvio med bacon..
2 port spagetti
2 vitlölklyftor
3 msk olivolja
2x500g passerade tomater
salt, nymalen svartpeppar
250g mozzarella
50 g nyriven parmesan.

Fredags mat...

Matsedel....
Tis: Korvlåda
Ons: Hemma gjorda köttbullar och hemma gjort mos, stuvade morötter
Tors: Gulaschsoppa
Fre: köttfärsfrestelse med morötter
Sen återstår de att se va vi äter lördag och söndag här hemma, de återkommer jag med...
Matlåde tips...
2 port kokt ris
3 chorizokorvar
1 gul lök
1 röd lök
1 gul paprika
2 tomater
majs och ärtor
krossade tomater
chilisås
chipotlepaste
chiliflingsalt, nymalen svartpeppar

Skiva löken och fräs i en wokpanna i lite olja. Hacka paprikan, tomaterna och korven och blanda ner när löken börjar bli glansig. På med svartpeppar och flingsalt. Vänd ner riset och häll över krossade tomater, (jag ville inte ha det för såsigt så jag använde en halv frp) ett par msk chilisås och ett par tsk chipotlepaste. Häll i maj och ärtor, smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chilisås eller chipotle för lite hetta!
Recension...
Jag har restat den på potatis i ugn å till de va de jätte gott, de va även jätte gott till kött, den här är någon ni alla måste ha hemma=)...

Recension...
En god blandning att ha till kötet tycker ja, den måste ni testa...

Tagliatelle med Kasslerröra..

700 g kassler
2 stora paprikor, gärna olika färg
1 stor purjolök
1 broccolihuvud
20 färska champinjoner
5 vitlöksklyftor
7 dl creme fraiche
4 dl mjölk
1½ köttbuljongtärning
1 msk soya
ca 2 tsk grovmald svartpeppar
Salt
Fräs purjo och broccoli i lite smör, i en stor gryta. Tillsätt ev lite vatten så broccolin börjar mjukna lite.
Häll i champinjonerna, kasslern och pressa i vitlöken. Krydda med svartpepparn.
Tillsätt paprika och creme fraiche, samt buljongtärning och soya. Låt koka upp.
Häll i mjölken och låt sjuda en stund till. Smaka av med salt och red eventuellt av med lite maizenaredning.
Servera till pasta.
Scones...
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
5 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk eller yoghurt
1 msk socker

Äpplekräm...
6 dl vatten
2-3 msk socker
1 kanelstång
6-7 äpplen (beroende på storlek)
2 msk potatismjöl + lite vatten att reda av med
♥ Koka upp vatten, socker och kanelstången
♥ Skala äpplena och ta bort kärnhusen, skär dem i klyftor och lägg ner dem i vattnet
♥ Låt äpplena sjuda tills de blivit mjuka, häll i potatismjölet utblandat med lite vatten och rör om tills krämen tjocknat
♥ Låt krämen kallna i en skål med lite socker på (jag brukar låta kanelstången ligga kvar tills servering så den får gotta till sig ordentligt men annars kan man ta ur den innan man häller krämen i skålen för att kallna) och servera krämen ljummen eller kall med mjölk till

Godare mat...
www.godaremat.se