Biff i god sås...

3 port
500 g bladfärs
2-3 msk chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
smör att steka i

2 burkar smaksatt Creme fraiche (Karl-johan, timjan och citron)
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt
potatis

Blanda färsen med chilisås, vitlök och salt & peppar. Forma 8 st biffar och stek dem i smöret. Lyft upp biffarna och rör ner cremefraiche, köttbuljongtärning & vatten i stekskyn. Smaka av med salt. Lägg i biffarna och låt dem puttra ett par minuter.

Servera med kokk potatis och en god sallad... 


                                                                                    


Matsedel v 50..

Mån: Fläskfile med ris & sås

Tis: Pasta med bacon & paprikasås

Ons: Sambalkotletter med ris

Tors: Chilibiffar i god sås med potatis

Fre: Hemmagjord pizza

Lör: Stuvade makaroner & korv

Sön: ??

Så här ser veckans mat ut, men de kan ju ändra sig med tiden...=)

Korvröra...

4 port:

1 falukorv
1 burk champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten chilifrukt
2 msk finhackad basilika
2 dl lätt fraiche
pasta

Koka pastan.
Slanta korven fint. Hacka löken. Slå i svampen. Finhacka chilin och ha i den i pannan, stek allt tills de fått fin färg. Skär paprikan i fina små bitar och ha i dem. Salta och peppra. När pastan kokat klart så slå i fraichen och basilikan i pannan. Låt pastan rinna av rör sedan ned den i stekpannan. Rör om allt ordentlligt. Servera med en smaskig sallad!
Självklart kan korven bytas ut mot bacon, skinka, kyckling eller liknande!

                                                                                           

Kålpudding...

4 pers...

500 gram blandfärs
500 gram vitkål
sirap
salt
peppar
1 ägg
potatis

Hacka vitkålen ganska så litet och noga, stek de sedan i lite smör och krydda med salt peppar, när kålen blivit glansig så häller man på sirap i lagom mängd, sedan lägger du lite kål i botten av en ugnsform, och sedan blandar du färsen med ett ägg och lite salt och peppar och lägger de ovanför kålen, sen häller du resten av kålen på färsen, sätter ugnen på 175 grader och sen in i ugnen i 45 minuter, servera med potatis, lingon och en god sallad...


                                                                               

Fiskgratäng.....

För 4 pers:

600 gram torsk
2 krm citronpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 fiskbuljong
1 kg potatis
1 1/2 mjölk
2 tomater
smör
salt, peppar

1: Sätt på ugnen på 225 grader
2: Lägg fisken i en smord ungsform, krydda med citronpeppar och salt. Tillaga i 6 min i ugnen.
3: Vispa ihop vetemjöl och mjölk. koka upp under omrörning och tillsätt 1/2 tsk smör och buljongen.Låt koka någon min
4: Skala och koka potatisen, hall av vatten och mosa, vispa ner mjölk och lite smör, krydda med peppar och socker.
5: Skeda upp moset runt fisken i formen och häll över såsen över fisken, skiva tomaterna och lägg dom ovanpå såsen. Höj temperaturen till 250 grader.
6: Ställ formen i övre delen av ugnen och gratinera 5-10 min, eller tills moset fått lite färg.

Jag gjorde en liten sallad på riven morot och äpple och serverade till...

                                             
4:

Lördagspaj....

Skinka och purjolöks paj...

Pajdeg:
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
 50 g smör
1/2 dl kesella

Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Är det svårt att få ihop så tillsätt lite mer kesella. Tryck ut i pajform. Låt stå kallt en stund i kyl. Förgrädda på 200 grader ca 10 minuter.

1/2 purjo
250 g rökt skinka
1 1/2 dl riven ost
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk torkad oregano
salt, peppar
2-3 tomater

Skölj och ansa purjon, skiva den. Skär skinkan i tärningar. Skiva tomaterna. Vispa ihop ägg, mjölk, oregano, salt och peppar. Blanda ner osten i äggstanningen. Fyll det förgräddade pajskalet med purjo, skinka och tomater. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen (200 grader), ca 30 minuter. Servera pajen tillsammans med en grönsallad och en kall sås....

                                                      


Julsenap...

 
Receptet till årets smak fanns i en gammal handskriven receptbok som hittades på Apoteket i Värmlands Dalby, föregångaren till Apoteket Tjädern, på 1970-talet.

Blomkålsmos...

Blomkålsmos 2 port:

1 blomkålshuvud
2 dl grädde
salt
ev riven ost

Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka dem mjuka. Häll av vattnet och mixa tillsammans med grädde, ost och salt till ett krämigt mos med hjälp av en stavmixer. Servera korv, senap och sallad...

Jag har köpt årets senap som finns på Apoteket å den va super god, den tycker ja ni ska prova...

                                                   

                                                                                      

RSS 2.0