Matsedel v. 49

Mån: Fiskgratäng

Tis: 
Kålpudding med potatis

Ons:
Bruna bönor, fläsk & potatis

Tors:
Kyckling och majssoppa

Fre:
Kyckling sandwich

Lör:
Bacon burgare

Sönd:
??

Söndag har ja inte bestämt än va de blir, beror på va som hittas på....Matsedeln kan ändras under veckan som går beror lite på jobb å så vidare...

Matlåde tips...

Pasta med Pestosås...

2 port..

1 pkt bacon
2 dl grädde
1 paprika
1 dl mjölk
3 msk grön pesto
peppar

Gör så här:

Sätt på en kastrull med pastavatten, salta mycket. Värm en stekpanna och ha i sönderklipt bacon.
När du stekt baconet till önskad knaprighet, ta av stekpannan från plattan. Låt allt svalna lite, ha sedan i grädde, mjölk och pesto Häll sedan i paprikan. Smaksätt med peppar. Rör om till en sås. När pastan nästan är klar, ha över den i pestosåsen och ställ tillbaka  pannan på en varm platta. Låt det hela småkoka i någon minut. Servera med grönsaker och tagliatelle...

                                                                        

Kockböcker...

Idag införskafade jag mig två kockböcker till min samling, så nu har ja 28 stycken=) .Älskar att få inspiration ifårn kockböcker...

   

Det va roliga receot i denna, men ja trodde att den skulle va bättre så är lite besviken men finns en del att prova iallfal=)...

                                                                                                        

         Sen blev de denna som va med i Expressen denna vecka, den tyckte ja va jättte bra, fanns masa recept ja vill prova=)...Ska nog köpa den som kommer med Expressen nästa vecka också=)...                                                   

Kycklinggryta...


Kycklinggryta 4 port:

3 kycklingfiléer
curry
cayennepeppar
salt
2 dl mjök
2 msk mjöl
½ pkt philadelphiaost
1 paprika
1 burk champinjoner                                                  
                                                             


Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem i en het panna.Släng i champinjoneran,  Krydda.  Rör ihop mjölken och mjölet till en redning. När kycklingbitarna är genomstekta, slå över redningen och blanda i färskosten. Det blir lite klumpar utav philadelphian, men rör en liten stund så försvinner de!
Hacka en paprika och ha i den några minuter innan servering.
Koka ris och brocoli att ha till.Detta blev super gott tack vare philadelphiaosten=)... 
 

                                                                    


                                                               

Pannkakor...

Söndagens mat fick bli pannkakor me sylt å grädde=)

10-15 pannkakor:

Du behöver:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 50 smör

Gör så här:

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.

Hetta upp stekpannan på medelhög effekt, häll i 0,5 - 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du har och hur tunna pannkakor du vill ha. Man får prova sig fram.

När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända och grädda andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun. Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannakaka.

Glöm inte röra om i smeten då och då så att inte mjölet sjunker till botten.
                                                                          

                                                                           

                                                                               


Matsedel v 48..

Mån: Korvstroganoff med ris

Tis: Kött, potatis och sås

Ons: Kycklinggryta med ris

Tors: Pasta med pestosås & bacon

Fre: Blomkålsmos med hetkorv
 
Lör: Purjo & skinkpaj

Sön:  1.a advents middag=), Stuvadspenat med grillare

Denna vecka är de matlåda som gäller  igen då, blir ju så varannan vecka förutom fredag då=), sen blir de god sallad till varje dag som vanligt..I helgen tänkte ja testa en paj som ja såg ett recept på, mer om de kommer senare sen om den blir god vill säga...=)

Kanel muffins...

Du behöver:

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 2 msk kanel
  • 4 dl vetemjöl


12 muffins
Gör så här:

Ställ 12 muffinsformar på en plåt.



Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

Tillsätt bakpulver och vaniljsocker.

Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning.

Tillsätt kanelen och vetemjölet


Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet.


Grädda cirka 20 på 200 grader

                                                                

                                          


Pollykaka...

Pollykaka..

3 ägg
2 dl socker
200g mörk blockchoklad
100g smör
1/2 dl vetemjöl
1 stor påse polly

Sätt ugnen på 175g
Vispa ägg och socker pösigt
Smält blockchokladen och margarinet tillsammans.
Blanda allt i en bytta tillsätt mjölet o pollypåsen.
Grädda i en bröad form i ca 25-30 min beroende hur kladdig man vill ha sin kakan.
Jag tycker kakan är bäst dagen efter man bakat den då är den seg och god. 

                                                                            

Stekt Falukorv med rotfruktsgratäng..

Dagens middag blev enkel,god och billig så här veckan innan lön, allt hade vi redan hemma=)...

ca 7 potatisar
1 stor morot
1 purjolök
Lite riven ost
2 vitlöksklyftor
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 tsk salt
peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Skala och skiva potatis och morot.
Strimla purjolöken.
Blanda alla grönsaker och ost i en ugnssäker form.
Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
Häll blandningen över grönsakerna.
Tillaga i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Serveras med stekt falukorv och en god sallad...

                                                                    
                                                           

Matlåde tips?

Igentligen va inte dagens middag tänkt som matlåde mat, men eftersom sambon skulle jobba idag så fick de bli så...

Chicken nuggets, ris och currysås 2 port..
Chicken nugget.

2 kycklingfileer
salt
ströbröd
mjöl
2 ägg

Skiva kycklingarna i lagom stora bitar, rulla dom sedan i mjöl, sen rullar man dom i två ägg som är ihop rörda lite försiktigt, och till sist rullar man dom i ströbrödet, lägger en klick smör i stekpannan å steker dom tills kycklingen är genom stekt...Man kan släng i dom ien fritös om man vill, men då blir dom genast mycket mer onyttiga, å nu är vi ju ute efter lite bättre mat=)

Currysås:

2 dl grädde
en skvätt mjölk
salt
peppar
1 grönsaksbuljong
curry
mjöl

Lägg i en klick med smör i den varma pannan, sen häller du i ganska mycket curry och buljongen, släng i lite mjöl, rör om allt,häll sedan i grädden å låt koka lite försiktigt, krydda me salt å peppar, häll i en skvätt mjölk, och lite curry till om de behövs....Sedan kokar man ris å har till å en god sallad, de är både enkelt, gott å snabb mat=)...


                                                                
                                                                      
                                                                     

Matlåde tips...

Tonfisksås med pasta...

Tonfiskssås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 liten burk kikärtor
1 tonfiskburk
tomatpuré
sambal olek
basilika
salt, peppar

Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja tills löken mjuknar. Häll i tomaterna, ungefär 1 msk tomatpuré, 1 tsk sambal olek, salt och peppar. Hacka basilika och rör ner tillsammans med tonfisk och kikärtor. Låt det puttra ett tag och smaka av med salt och peppar och egna favoritkryddor! Koka sen vilken pasta ni vill till, ja tog vanlig spagetti...

                                                                       
                                                                  
                                                           

Matlåde tips...

Idag blev de enkel men god mat, ja krydda laxen med salt och citronpeppar och körde in den i ugnen i 20 min, sen koka ja riset å till sist gjorde ja denna goda Ratatoui till=)

Ratatoui
1 gul lök
½ röd lök
1 grön paprika
1 näve haricot verts
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
½ citron
salt, peppar, franska kryddor


Hacka alla grönsaker och fräs i oliv olja. Hälli krossade tomaterna, pressa i vitlöken, krydda. Låt puttra i ungefär en kvart. Pressa i citron, smaka av med salt och peppar
                                                                            

Matlåde tips...

Falugryta med potatis..
2 portioner:

500 g Falukorv
1 röd paprika
1 purjolök
ca 8 potatisar
400 gram krossade tomater
2 dl grädde
1 msk tomatpure
1 köttbuljong
salt
svart peppar

  1. Skölj, ansa och strimla paprikorna och purjon.
  2. Strimla falukorven.
  3. Skala potatisarna och skär dem i ganska tjocka skivor.
  4. Låt potatisarna koka ca 10 minuter.
  5. Blanda krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, vatten, svartpeppar, purjo, paprika och falukorv i en lagom stor kastrull. Låt koka i 10-15 minuter.
  6. Servera korvgrytan till de kokta potatisskivorna

                                                               


Citron & vitlöks kyckling med klyftpotatis & sparrissås..

3 citroner
50 g smör
3 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
2 kycklingfiléer
8-10 potatisar, ca 750 g, i klyftor
Servering:sallad

Gör så här:

1:Sätt ugnen på 225°. Pressa 2 av citronerna och häll saften i en liten kastrull. Tillsätt smör, honung, vitlök, de repade bladen av rosmarin, salt och peppar. Värm försiktigt tills smöret smält.2. Lägg kycklingdelarna i ett lager i en långpanna. Fördela potatis- klyftorna runtom. Häll citronsmöret över det hela, vänd runt potatisklyftorna i fettet. Tvätta den återstående citronen, dela den i 8 klyftor och fördela bland potatisen.3. Stek mitt i ugnen ca 40 minuter, rör om ett par gånger under tiden. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och köttet släpper lätt från benen. Servera med en fräsch grönsallad.

Sparrissås:

500 g sparris
2 dl creme fraiche 
1 tärning hönsbuljong 
gräslök efter smak och behag, kanske en deciliter hackad
lite salt om det behövs

 Gör så här:
1. Koka sparrisen några minuter, plocka undan några som serveras som de är.
2. Mixa rubbet.
3. Koka upp. Smaka av med salt om det behövs. Klart!

                                                                

                                                                        

Matsedel 46

 Mån: Citron & vitlöks kyckling me sparris sås & klyftpotatis

Tis: Falukorvs gryta med potatis

Ons: Tonfisksås med spagetti

Tors: Lax med ris & Ratatoui

Fre: Potatis gratäng med kött & örtsås

Lör: Chicken nuggets ris & currysås

Den här veckan är de ju matlåda som gäller igen eftersom sambon tar me maten till jobbet, så ni kommer få en del matlåde tips=) när ja planerar maten så tar ja sånt som passar att värmna upp, förutom på fredag då för då är han ledig å då blir de fredags gott=)...Sen har ja ju sallad till allt som vanligt, maten blir ju genast mycket godare när man har de...

Tonfisk sallad..

Idag gjorde ja en enkel tonfisksallad, för snart är de dax att åka å fira Fars dag=)...

Ananas ringar
körsbärs tomater
majs
Grön sallad
Två burkar me tonfisk i olja
Citron

Dressing:
majonnäs
citron saft
ananas saft

De fick bli lite av vad vi hade hemma idag, sen skär du bara allt å blandar ihop de...Sen tog ja majonnäs som ja blanda med lite citron saft, och saften ifårn ananasen, de blev jätte gott..=)


                                                               


                                                                 

Fiskpinnar & mos...

Idag va allt hemma gjort å gott=)....


Fiskpinnar:

Ingredienser:

700 g torsk
 2 uppvispade ägg
 1 dl ströbröd
 1 dl vetemjöl
100 g smör


Kall sås:

 1/2 dl majonnäs
 1 finhackat äpple
1 finhackad saltgurka
 1/2 tsk curry
salt och malen vitpeppar

Gör så här

1. Skär fisken i lagom stora bitar. Doppa dem först i lättsaltat mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Det är viktigt att varje "lager" panering täcker väl för ett så bra resultat som möjligt.

2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek bitarna gyllenbruna på låg värme.

3. Finhacka äpple och saltgurka. Blanda samman majonnäs, äpple, gurka, curry, salt och peppar till såsen

Den här såsen är jätte god å enkel=), hela dagens middag va enkel å god, sen hade ja gjort hemmagjort mos till också, å de kan ni hitta på recept i ett tidigare inlägg...Servera med ärtor till=)...

                                                          


Purjolåda...

Detta är supergod mat=)....


4-6 port

Det här behöver du :
10 medelstora vinterpotatis
500 gram strimlad skinka eller kassler
1 purjolök
3 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde (eller vilken grädde du föredrar)
2 dl riven mager ost
½ dl ströbröd
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen & låt den torka på en handduk. Hacka skinkan och skiva purjolöken. Smörj en stor ugnsfast form (30*40) och varva potatis, purjo och skinka. Krydda mellan varven med Salt & peppar. Häll över mjölken. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 40 min, ta ut formen och häll på grädden och toppa med riven ost & ströbröd. Gratinera ytterliggare 15 - 20 min eller tills potatisen är mjuk. låt formen "stå till sig" ca 10-15 min före servering, då blir den som godast! Smaklig måltid! Salladen blev av grönsaksresterna som blev över av tacosen igår...

                                                                       

                                          

Söndags tacos...

Idag så blev de tacos som ja och sambon åt=)...


                                            

Matsedel v 45

Mån: purjolåda

Tis: Hemmagjorda Fiskpinnar & hemmagjort mos med sås

 Ons:Hot biff wok

Tors: Kotlett med sås & potatis

Fre: Citron & Vitlöks kyckling med Klyftpotatis

Lör: inte bestämmt

Sön: Fars dag

RSS 2.0