Citron & vitlöks kyckling med klyftpotatis & sparrissås..
3 citroner
50 g smör
3 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
2 kycklingfiléer
8-10 potatisar, ca 750 g, i klyftor
Servering:sallad
Gör så här:
1:Sätt ugnen på 225°. Pressa 2 av citronerna och häll saften i en liten kastrull. Tillsätt smör, honung, vitlök, de repade bladen av rosmarin, salt och peppar. Värm försiktigt tills smöret smält.2. Lägg kycklingdelarna i ett lager i en långpanna. Fördela potatis- klyftorna runtom. Häll citronsmöret över det hela, vänd runt potatisklyftorna i fettet. Tvätta den återstående citronen, dela den i 8 klyftor och fördela bland potatisen.3. Stek mitt i ugnen ca 40 minuter, rör om ett par gånger under tiden. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och köttet släpper lätt från benen. Servera med en fräsch grönsallad.
Sparrissås:
500 g sparris
2 dl creme fraiche
1 tärning hönsbuljong
gräslök efter smak och behag, kanske en deciliter hackad
lite salt om det behövs
Gör så här:
1. Koka sparrisen några minuter, plocka undan några som serveras som de är.
2. Mixa rubbet.
3. Koka upp. Smaka av med salt om det behövs. Klart!

50 g smör
3 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
2 kycklingfiléer
8-10 potatisar, ca 750 g, i klyftor
Servering:sallad
Gör så här:
1:Sätt ugnen på 225°. Pressa 2 av citronerna och häll saften i en liten kastrull. Tillsätt smör, honung, vitlök, de repade bladen av rosmarin, salt och peppar. Värm försiktigt tills smöret smält.2. Lägg kycklingdelarna i ett lager i en långpanna. Fördela potatis- klyftorna runtom. Häll citronsmöret över det hela, vänd runt potatisklyftorna i fettet. Tvätta den återstående citronen, dela den i 8 klyftor och fördela bland potatisen.3. Stek mitt i ugnen ca 40 minuter, rör om ett par gånger under tiden. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och köttet släpper lätt från benen. Servera med en fräsch grönsallad.
Sparrissås:
500 g sparris
2 dl creme fraiche
1 tärning hönsbuljong
gräslök efter smak och behag, kanske en deciliter hackad
lite salt om det behövs
Gör så här:
1. Koka sparrisen några minuter, plocka undan några som serveras som de är.
2. Mixa rubbet.
3. Koka upp. Smaka av med salt om det behövs. Klart!

Kommentarer
Trackback